Te-ai întrebat vreodată de ce este atât de utilă ventilația unei locuințe? Sau ai crescut crezând mereu că întreg confortul nostru se rezumă doar la păstrarea unei temperaturi confortabile?
Ventilația adecvată în interiorul unei clădiri asigură o bună calitate a aerului. Face acest lucru prin eliminarea toxinelor, poluanților și a dioxidului de carbon. De asemenea, ajută la controlul umidității, reducând astfel riscul de condens/mucegai. Aerul curat este extrem de important pentru sănătatea și bunăstarea tuturor celor care trăiesc într-un cămin!
Printr-o ventilație corectă, atât eficiența energetică cât și confortul termic (de care aminteam la început) pot fi îmbunătățite. Calitatea aerului poate fi afectată de o serie de impurități, cum ar fi iritanții (praf, polen) până la radon și compuși organici volatili. În zonele umede sau mai reci, și în special în clădirile neizolate sau incorect izolate, există, în egală măsură, un potențial semnificativ de condens atunci când nivelurile de umiditate sunt prea ridicate. Acest lucru poate duce la apariția și propagarea mucegaiului și la diverse probleme de sănătate. Ca un exemplu, raportările de astm în Europa sunt în creștere, iar casele cu ventilație insuficientă s-au dovedit a avea efecte reale și semnificative asupra sănătății respiratorii.
Materialele folosite pentru construcția locuinței pot fi și acestea afectate de umiditate și se pot deteriora, scăzând durata de viață a unei clădiri și sporind costurile de reparație.
Ce am făcut greșit și ce putem schimba, în bine?
De obicei, ventilația se realizează prin simpla deschidere a ferestrelor și ușilor (cunoscută în termeni de specialitate sub denumirea de ventilație „naturală” sau „pasivă”) și prin utilizarea ventilatoarelor ce elimină aerul interior din încăperi cu abur, cum ar fi bucătăriile și băile. Deși funcționează bine, acestea pot solicita chiar și o treime din totalul de energie necesar pentru încălzirea spațiilor într-o locuință medie, deoarece o mulțime de aer cald este evacuat în exterior.
Dacă există anumite crăpături, fisuri ori imperfecțiuni în clădire, se creează o problemă similară. Într-un mod greu de controlat și gestionat ventilează o locuință, însă sunt o sursă majoră de pierderi de căldură și pot face ca în camere să se simtă un curent sau un frig foarte deranjant.
Pe de altă parte, casele moderne, eficiente din punct de vedere energetic sunt mai etanșe decât clădirile mai vechi, deoarece trebuie să respecte specificațiile de etanșeitate din regulamentele de construcție. Din această cauză, casele proiectate azi sunt uneori dotate cu sisteme de ventilație mecanică cu recuperare a căldurii, cunoscute și sub denumirea de sisteme de „ventilație pentru întreaga casă”.
În orice anotimp, acestea oferă beneficii de neegalat:
- Vara, recuperatoarele de căldură asigură aer rece fără a fi nevoie de instalarea de aparate de aer conditionat
- În sezoanele reci, același sistem va recâștiga căldura produsă în casă. În acest mod, pierderile de căldură se reduc la zero în procesul de introducere al aerului curat.
- Aerul din casă este filtrat și curat de-a lungul întregului an – fără bacterii, viruși sau alergeni
Investește într-un sistem de ventilație cu recuperare de căldură
Descoperă cum funcționează aceste unități de ventilație cu recuperare de căldură la Case Călduroase!
Cu un sistem de ventilație performant, administrezi complet fluxul de aer din casa ta și te bucuri de avantaje precum:
- Montaj facil, atât în case noi cât și în case vechi
- Recuperarea a 92% din căldura din aerul evacuat
- Integrare pentru casele pasive
- Control simplu, prin telefonul mobil, chiar de la distanță